autoshop maja loader
Best drive - Autoshop Maja
Best drive - Autoshop Maja
Identifikatori auto guma
REZERVIŠITE TERMIN
Gume AKUMULATORI OPREMA/KOZMETIKA AUTOPATOSNICE PODMETACI ZA GEPEK AL. FELGE SAVJETI NOVOSTI KONTAKT
STAROST GUMA?

STAROST GUMA?

Kolika je dozvoljena starost gume kada se kupuje? Ovo je jedno od najcešcih pitanja koja se postavlja prilikom kupovine guma. Odgovor na ovo pitanje jednako je zanimljiv i za kupce i za prodavce. Kupci žele kvalitetan proizvod, a prodavci imaju velike probleme da objasne da gume nisu kvarljiva roba i da ostaju „sveže“ i ako više godina stoje na polici. Starost guma u trenutku kupovine nije nigde zakonski regulisana jer stanje u kome se gume nalaze zavisi od pravilnog skladištenja guma. Zato se propisuju samo uslovi skladištenja i krajnji rok posle koga se gume ne smeju prodavati. Prenosimo preporuke nacionalnih udruženja prizvodaca guma iz najrazvijenijih zemalja sveta.

Britansko udruženje proizvodaca proizvoda od gume - The British Rubber Manufacturers Association (BRMA) preporucuje svojim clanovima da gume koje nisu korišcene ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina, a da bi sve gume koje su starije od 10 godina od datuma proizvodnje trebalo zameniti.

Krajnji rok u kome se gume smatraju novim, uz obavezu propisnog skladištenja i kao takve mogu prodavati je 6 godina (Uzanse BS AU 50 Velika Britanija).

Udruženje japanskih proizvodaca auto guma (Japan Automobile Tire Manufacturers Association - JATMA) preporucuje kupcima da redovno kontrolišu gume posle 5 godina da bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume, ukljucujuci i rezervne gume, koje su proizvedene pre više od 10 godina trebalo zameniti novim.

Gume su nove ako su stare do pet godina tvrde u Savezu nemacke gumarske industrije, Savezu industrije automobilskih guma i Udruženju vulkanizera Nemacke. Po isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati, ali ih pre prodaje moraju pregledati strucnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvodaca.

Ono što je zajednicko svima je važnost uslova u kojima se gume cuvaju. Uslove skladištenja propisuje Evropska tehnicka organizacija za gume i felne (European Tyre and Rim Technical Organization). Propisno uskladištene gume ne smeju biti izložene suncevim zracima, visokim temperaturama, velikim oscilacijama temperature, vlažnosti, agresivnim hemikalijama, uljima, ozonu itd. Gume obicno kupujete od vulkanizera koji uglavnom ne drže velike zalihe guma vec ih dopremaju iz velikih magacina veleprodavaca. Veleprodavci dobro znaju kako gume treba cuvati i, ako se obratite proverenim vulkanizerima, možete biti sigurni da su gume pravilno skladištene.
Još jednom ponavljamo: gume se mogu smatrati novim ako nisu starije od 5 godina, uz uslov da su pravilno skladištene. Po isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati , ali ih pre prodaje moraju pregledati strucnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvodaca. Sve gume starije od 10 godina od datuma proizvodnje bi trebalo zameniti.
Komentari